kameraindstillinger del 1

16. jan. 2012

Det virker som om, at der er mange bloggere derude, som godt kunne være interesserede i et indlæg om kameraindstillinger. Jeg deler det op i tre indlæg, sådan så det er nemmere at holde styr på. Det første er dette, hvor jeg vil introducerer det hele lidt og forklarer hvad lukkertid er.

Da jeg købte mit spejlrefleks, havde jeg ingen anelse om, hvad lukkertid, blænde og ISO betød. Jeg tænkte bare, at nu havde jeg et mega sejt kamera og ville kunne få rigtig gode professionelle resultater. Jeg fotograferede ikke så meget i starten, for det var ret svært og uoverskueligt med sådan et spejlrefleks, som lige pludselig kunne en helt masse andet end et almindelig kompaktkamera. Det første halve år skød jeg løs med auto, men så begyndte jeg at finde ud af, hvad de forskellige indstillinger betød, og blev utrolig overrasket over de efterfølgende resultater. Nu fotograferer jeg kun manuelt, og kunne aldrig drømme om at sætte det på auto.
For at komme i gang skal du starte med at dreje den runde dims på toppen af dit kamera over til der hvor der står M. Så kan du også ligeså godt med det samme rykke den anden lille dims på selve objektivet, hvor der står AF (autofokus) og MF (manuelt fokus). Den skal selvfølgelig stå på MF, sådan så du selv stiller skarpt. Nu har du helt selv kontrol over dit kamera.

Lukkertid
Lukkertiden afgør, hvor lang tid kameraet bruger på at tage billedet. Jo lavere tal, jo mere lys slippes ind på billedet, og jo mere tid har motivet til at bevæge sig på, hvilket vil gøre personen eller hvad man nu tager et billede af uskarpt. Og jo højere tallet er, jo mindre lys slippes ind og jo mindre tid har motivet til at bevæge sig på, hvilket vil give et skarpt billede, hvis det fx er en person, der løber.
Til portrætbilleder er det også en god idé, ikke at få lukkertiden under 1/50, så man er sikker på at få et skarpt billede.


Billedet ovenover er taget med en lang lukkertid, 1/30, og da motivet bevæger sig bliver det uskarpt.Det her billede er taget med en kort lukkertid, 1/320, så motivet bliver fryst.

Håber i blev lidt klogere på det og ikke synes det blev alt for rodet. Resten om blænde og ISO kommer i løbet af ugen, når jeg får tid.

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

rigtig godt og informativt indlæg. lige en ting; det hedder lukkeRtid, fordi det angiver hvor lang tid, lukkeren i kameraet er åben. :)

Sissel sagde ...

Tak Sarah :) Retter det lige med det samme.. hehe ;)

Maja sagde ...

Hej Sissel. Fin blog. Kan jeg få brug for i fremtiden! Jeg er selv ejer af et EOS 550D, men jeg er en klovn til det. Jeg har forsøgt lidt i manuelle indstillinger, men jeg er bestemt ikke skarp til det. Når jeg bruger den ovenstående indstilling, du har beskrevet, er billederne helt sorte? (Ja, har taget klappen af ;-))
Maja

Sissel sagde ...

Maja: Nu ved jeg jo ikke hvor du har fotograferet, men hvis du har prøvet indenfor om aftenen er lyset meget svagt, så hvis du ikke synes det hjælper at sætte lukkertiden ned, fx 1/40, kan det være en af de andre indstillinger der skal ændres på. Blænde og ISO. Har tænkt mig at poste dem i dag lidt senere :) Ellers må du meget gerne skrive til mig igen, hvis billederne stadig er helt sorte. Det lyder bare lidt mærkeligt..

asta viktoria sagde ...

Jeg tror måske jeg har et svar til Maja, da jeg lige kom til at gøre det samme. Jeg satte den til 1/2000 eller sådan noget, og så lukker den jo rigtig hurtigt, og kan ikke nå at få lys ind, og derfor bliver de helt sorte. Så skal man bare sætte det ned til 1/300, og så kan man få lyset med. Jeg er på ingen måde fotoekspert, og er ikke sikkert på at det her passer! Lyder der rigtigt, Sissel?

Sissel sagde ...

Asta Viktoria: Det kan meget vel være en mulighed :)

Line sagde ...

Mange tak!

Send en kommentar