kameraindstillinger del 3

18. jan. 2012

ISO
Når du skruer op for ISO’en bliver billedet lysere. Ulempen er dog, at billedet bliver mere og mere kornet jo højere du skruer op. Jeg plejer altid at have den på 100, men hvis jeg fotograferer indenfor, hvor lyset er meget dårligt, især om vinteren, er jeg tit nødt til at sætte den op på 400-800 og indimellem 1600 for at det er lyst nok. Men det er dog også den sidste ting jeg ændre på, men brug for guds skyld ikke blitz. Hellere at billedet bliver en smule kornet i stedet for kameraets egen blitz.
Så sæt kun ISO’en op hvis det er nødvendigt, for det kan være ret svært at redigere billedet bagefter, uden at farverne osv. bliver forvrængede. Men ellers er det egentlig ikke nogen dårlig ting, for det hjælper jo med at gøre billedet lysere.


Billedet ovenover er taget med en meget høj ISO, hvor i kan se, at det er meget kornet.


Her er det en lidt lavere ISO, men hvis i kigger på baggrunden ved overgangen fra det lyse til det mørke kan i se, at det stadig er kornet.


Det her er med ISO'en på 100. Der er billedet meget mere skarpt og farverne er bløde at se på.

Lukkertid, blænde og ISO lagt sammen
Du vil ikke kunne tage et godt billede ved bare at bruge en af funktionerne ovenover. De skal derfor lægges sammen på en måde, sådan så der bliver en slags balance mellem de tre. Fx hvis jeg ville tage et billede udenfor på en solskinsdag, ville jeg skulle sætte lukkertiden helt op til omkring 300-500 mere eller mindre, afhængigt af hvor lyst det er. Blænde ville jeg lade blive så lavest muligt, hvis det fx var en blomst eller kornene på marken jeg ville tage billede af. ISO'en ville jeg lade blive på 100.
Når jeg fotograferer lader jeg faktisk altid blænden blive på det laveste, fordi jeg godt kan lide den lille dybdeskarphed, men det er noget man selv bestemmer alt efter, hvad man synes er flottest. Men prøv dig frem med nogle forskellige indstillinger både indenfor og udenfor, og i lyst og mørkt vejr. Så vil du opdage, hvilke indstillinger, der passer bedst til forskellige situationer. Du må heller ikke tro, at du ved at læse det her, nu kan fotograferer manuelt. Det tager tid og øvelse, og selv for mig er der stadig en masse ting jeg skal blive bedre til, og skal lære. Men selvom det virker så uoverskueligt og man er ved at give op, er det sjovt at se tilbage, hvor meget man faktisk har lært i løbet af den process.
Jeg håber virkelig i kan bruge det til noget, og hvis i har spørgsmål må i meget gerne spørger i kommentarfeltet eller evt. sende mig en mail på sisliesizzle@gmail.com. Så vil jeg med glæde prøve at hjælpe så godt jeg kan.

7 kommentarer:

Michelle Rasmussen sagde ...

Nu ved jeg ikke om du skyder i RAW eller JPG.. men ellers kunne du også inkludere dette emne i din kameraindstilling serie.

Ellers gode forklaringer! :)

Sissel sagde ...

Jeg har tænkt over det, men tror jeg venter lidt for har ikke skudt med RAW særlig meget, så tror det er bedst til jeg ved noget mere om det. Men tak for tippet :)

Mathilde sagde ...

Hej Sissel!
De her 3 indlæg har været virkelig hjælpsomme...
Bruger selv mest CA og M(anuel) - har samme kamera som dig.

Men har ikke haft styr på hvad de forskellige ting, helt præcis gjorde, men bare instillet efter hvad jeg synes så godt ud, så tusind tak for hjælpen!

Det ville være virkelig fedt, hvis du kunne lave flere indlæg allá disse?
//M

Sissel sagde ...

Hvor er det rart at høre det kan bruges :)
Vil meget gerne lave noget mere, men det bliver ikke lige foreløbigt, da de her har taget en del tid :)

Marie sagde ...

Kære Sissel :)
Jeg har siddet og kigget rundt på din blog , og jeg vil bare fortælle dig , jeg synes du er meget talentfuld ! Du anvender en 50mm super godt , og dine billeder er fulde af liv ! Keep up the good work !
Love , Marie <3

http://mariestenumgaard.blogspot.com

Sissel sagde ...

Marie: Tusind tak for din virkelig søde kommentar, det er noget der varmer rigtig godt :)

Line sagde ...

Wow, det her er virkelig dejligt! Jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle bruge alle de funktioner til, så mine billeder har aldrig været optimale. Mange, mange gange tak for det :-D

Send en kommentar